SSO - STRUKTURALNE STAKLENE OGRADE

Postupnim nestankom nepotrebnih hodnika i skrivenih stepeništa, dolazi jedna nova dimenzija u dizajnu enterijera i eksterijera gde stepeništa postaju atraktivan detalj koji se stapa s modernističkim uređenjem okoline. Najčešće se kombinuje dobri stari i provereni spoj metala i stakla, odnosno aluminijuma i stakla gde refleksija stakla i visokopoliranog aluminijuma jednostavno zapanjuje svakoga.

*NOVO Staklene ograde Elegant, opširnije na linku http://lyctum.com/staklene-ograde

Staklene ograde Elegant - Lyctum

Današnje tehnike savijanja stakla i aluminijumskih cevi omogućuju da se izvedu mnoge, u prvi tren, nemoguće vizije dizajnera koje su proizašle iz kompleksnih računarskih programa gde se oblik kosi sa svim načelima zakona fizike. Kao nastavak ove interesante ideje dolaze ograde koje se kompletno sastoje od stakla, čime se dobija utisak da staklo stoji u vazduhu. Celokupan utisak je malo nepoverljiv, ali kompleksni statički proračuni i najnovija tehnologija proizvodnje i ugradnje omogućuje upravo to.

Strukturalne staklene ograde prate trend moderne arhitekture koja teži jednostavnom obliku i formi. U prošlosti su se ograde koristile za potpunu izolaciju od ostatka sveta i svojom masivnošću su štitile od neželjenih posetioca i pogleda. Zbog upotrebe sigurnosnog stakla, strukturalne staklene ograde pružaju istovremeno sigurnost, ali i otvorenost savremenog čoveka prema okolini i svetu.

U kombinaciji sa aluminijumskim profilima ovakve ograde zadovoljavaju sve estetske i arhitektonske standarde. Staklo se danas proizvodi sa raznim motivima i u različitim bojama, tako da se ograda, na prvi pogled, ni ne čini da je staklena.

Strukturalne staklene ograde moraju zadovoljavati sigurnosne kriterijume zavisno od tipa objekta na koji se ugrađuju. Minimalnu sigurnost pruža laminirano staklo, dva stakla sa lepljenom folijom u sredini, pri oštećenju staklo se ne može raspasti, a sve češća je upotreba kaljenog stakla, minimalne debljine 16mm, a maksimalne 20mm.

Konstukcija ograde može da bude kombinacija stubića i rukohvata. Današnji trendovi diktiraju jednostavnu formu, staklene ograde se fiksiraju za podlogu na donjoj strani, tačkasto, uz pomoć konektora.

Elegantan nosač stakla montira se na horizontalnu površinu, međutim može da se namontira i na podlogu koja se nalazi pod odrađenim uglom gde je potrebno prilagoditi staklo po želji kupca. Nosač stakla ne zahteva poseban režim održavanja, gde je glavna noseća konstrukcija prekrivena opšivkom od aluminijumskog profila u visokom sjaju.

Velika staklena površina stvara utisak maksimalno slobodnog prostora, jednostavnog dizajna gde se poseban naglasak stavlja na uklapanje ograde sa drugim modernim detaljima na objektu (stambenoj kući ili poslovnom prostoru).

Kod konstrukcija potpuno staklenih strukturalnih ograda i svugde gde se staklo koristi na maksimalno filigrantski i lagano delujući način, statičko načelo ubacivanja stakla važno je pitanje. Nezavisno od konstrukcijskog i statičkog oblikovanja, inteligentna rešenja će se ubuduće odlikovati time što su kod svih primena staklo i okvir, konstrukcija – učvršćenje, zajedno usklađeni i optimizovani, i kao takvi postižu najveću moguću korist za korisnika i najbolji mogući rezultat.

Kvalitet izrade i trajnost staklene ograde, nezavisno od odabrane vrste i debljine stakla, uglavnom zavise od načinu pričvršćenja. Strukturalnim staklenim ogradama koje se vode linearno izbegavaju se lokalna površna naprezanja u staklu pa se najvećim delom može odustati od bušenja rupa u staklu.

Tehnički prikaz strukturalne staklene ograde

Montaža strukturalnih ograda je veoma jednostavna:
1) Pozicionirajte i fiksirajte nosače stakla
2) Dodajte bočne strane nosača
3) Ubacite i fiksirajte staklo
4) Postavite pokrivni profil preko nosača

Cenovnik elemenata i profila za strukturalnu staklenu ogradu se nalazi u prilogu. Svi elementi i profili se mogu kupiti pojedinačno. Profili su dostupni samo u varijantama inox i visoki sjaj.

ŠifraNazivCena
NT 1511-G GUMA ZA NT 1512/1513 OD 2 METRA 5.08 €
NT 1512 NOSAČ STAKLA 15 cm 13.22 €
NT 1513 NOSAČ STAKLA 30 cm 23.39 €
NT 5014 ČEP ZA RUKOHVAT Ø 50 ZA STAKLO 2.64 €
NT 1610 POKLOPAC ZA SSO 16mm 5.00 €
NT 1611 POKLOPAC ZA SSO 20mm 5.00 €
NT 1928 HRD 10x80 - HILTI ŠRAF I TIPL 0.80 €
NT 1927 HRD 10x100 - HILTI ŠRAF I TIPL 1.02 €
NT 1926 M8x45 -ŠRAF I MATICA 0.51 €
NT 1931 GUMA ZA STAKLO 16 mm (6m) 18.00 €
AL590001 POKRIVNI PROFIL - ALUMINIJUM (6m) 18.31 €
AL590201 RUKOHVAT ZA STAKLO Ø 50 - ALUMINIJUM (6m) 31.02 €

- Tehnički crtež u .pdf formatu
- Katalog SSO u .pdf formatu 
- Flajer SSO u .pdf formatu 
- Katalog staklenih ograda Elegant u .pdf formatu 

Više informacija na 011/314-10-60 i 065/668-72-00